Japanese cotton cheese cake
Bahan2:
A
160g cream cheese
25g butter
120g susu segar (saya guna susu penuh krim)
B
40g tepung kek / gandum
30g tepung jagung
C
4 biji kuning telur (Gred A)
D
4 biji putih telur (Gred A)
1/8 sk cream of tartar
100g gula kaster
Secubit garam
Cara2:
#Sediakan loyang bulat bersaiz 8" (20cm). Griskan permukaannya & alaskan dengan kertas minyak. Kemudian, balutkan loyang tadi dengan kertas aluminium.
1. Masak bahan A guna double boiler hingga cheese cair & pekat. Matikan api.
2. Masukkan bahan B, gaul sebati.
3. Masukkan pula bahan C.
4. Gaul sebati adunan cheese tadi hingga sebati, ketepikan.
5. Pukul bahan D hingga pekat & bertanduk.
6. Masukkan adunan cream cheese tadi, gaul sebati.
7. Tuang adunan kek kedalam loyang yang telah disediakan.
8. Bakar kek guna teknik water bath selama 40 -45 minit atau hingga kek masak pada suhu 160C, guna api bawah sahaja. Bila kek masak, segera keluarkan dari acuan & sejukkan sepenuhnya.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment