Bahan A 30g cocoa powder - larutkan dgn 120ml air suam 4 biji kuning telur - asingkan putih & kuning 100g gula kastor 130g tepung naik sendiri 1/2 tsp baking powder 1/2 tsp baking soda 60ml minyak jagung @ butter- cairkan 1 tsp esen vanila Bahan B 4 biji putih telur 60g gula kastor 1/4 tsp cream of tartar Cara2: 1. Panaskan oven pd suhu 180C. Satukan bahan A & pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kental guna high speed.
3. Kaup balikkan bahan A ke dalam B. Tuang dalam loyang 9' & bakar selama 40 min atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang & terbalikkan atas wire rack, sejukkan sepenuhnya, trimkan bahagain atas kek supaya rata & potong kepada 4 lapisan.
Chocolate mousse: 200g dark chocolate 2 kuning telur - pukul sikit 2 putih telur - dipukul hingga kembang 60g gula kastor 1/2 tbsp butter 250ml whipping cream - pukul hingga pekat 1 1/2 tbsp gelatin 50ml air (simpan sdikit adunan untuk di sapu tipis pada kek)
Cara2 membuat chocolate mousse: 1. Rendam gelatin dgn air hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur & gula hingga kembang, kaup balikkan dalam adunan coklat yang masih panas, kemudian masukkan whipping cream yang telah di pukul, gaul rata.
4. Jika chocolate mousse masih lagi cair setelah di masukkan gelatin, simpan dulu dlm peti sejuk baru di sapu pada kek.
White chocolate mousse: 200g white chocolate 100ml UHT fresh milk 2 kuning telur - pukul sikit 2 putih telur - pukul hingga kembang 60g gula kastor 250ml whipping cream - pukul hingga pekat 2 tbsp gelatin 50ml air
Cara2 membuat white chocolate mousse: 1. Rendam gelatin & air hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan white chocolate secara double boiler, masukkan kuning telur diikuti campuran gelatin tadi, gaul sebati. Angkat.
3. Dalam mangkuk lain, putar putih telur & gula hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan white chocolate yang masih panas. Kemudian, masukkan susu & whipping cream. Gaul rata.
4. Masukkan mousse kedalam peti sejuk selama 4 jam hingga beku. Kemudian keluarkan & pukul guna high speed hingga pekat & bertanduk. Sebaikknya white chocolate mousse di sediakan sehari lebih awal sebelum membuat kek & simpan dalam peti sejuk. Pukul hingga kembang baru sapu atas kek.
No comments:
Post a Comment