Chocolate indulgence cake


Chocolate chiffon:



Bahan A
30g cocoa powder - larutkan dgn 120ml air suam
4 biji kuning telur - asingkan putih & kuning
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
60ml minyak jagung @ butter- cairkan
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60g gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara2:
1. Panaskan oven pd suhu 180C. Satukan bahan A & pukul hingga kembang menggunakan high speed.



2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B  hingga kental guna high speed.



3. Kaup balikkan bahan A ke dalam B. Tuang dalam loyang 9' & bakar selama 40 min atau hingga masak.





4. Angkat dari loyang & terbalikkan atas wire rack, sejukkan sepenuhnya, trimkan bahagain atas kek supaya rata & potong kepada 4 lapisan.





Chocolate mousse: 
200g dark chocolate
2 kuning telur - pukul sikit
2 putih telur - dipukul hingga kembang
60g gula kastor
1/2 tbsp butter
250ml whipping cream - pukul hingga pekat
1  1/2 tbsp gelatin
50ml air
(simpan sdikit adunan untuk di sapu tipis pada kek)




Cara2 membuat chocolate mousse:
1. Rendam gelatin dgn air hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.




2. Cairkan coklat secara double boiler, masukkan kuning telur diikuti butter & campuran gelatin tadi, gaul sebati. Angkat.





3. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur & gula hingga kembang, kaup balikkan dalam adunan coklat yang masih panas, kemudian masukkan whipping cream yang telah di pukul, gaul rata. 








4. Jika chocolate mousse masih lagi cair setelah di masukkan gelatin, simpan dulu dlm peti sejuk baru di sapu pada kek.





White chocolate mousse:
200g white chocolate
100ml UHT fresh milk
2 kuning telur - pukul sikit
2 putih telur - pukul hingga kembang
60g gula kastor
250ml whipping cream - pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air




Cara2 membuat white chocolate mousse:
1. Rendam gelatin & air hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.




2. Cairkan white chocolate secara double boiler, masukkan kuning telur diikuti campuran gelatin tadi, gaul sebati. Angkat.




3. Dalam mangkuk lain, putar putih telur & gula hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan white chocolate yang masih panas. Kemudian, masukkan susu & whipping cream. Gaul rata.







4. Masukkan mousse kedalam peti sejuk selama 4 jam hingga beku. Kemudian keluarkan & pukul guna high speed hingga pekat & bertanduk. Sebaikknya white chocolate mousse di sediakan sehari lebih awal sebelum membuat kek & simpan dalam peti sejuk. Pukul hingga kembang baru sapu atas kek.





Chocolate ganache topping:
150ml whipping cream
350g dark chocolate
1 tbsp butter - cairkan




Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.



2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.




Cara2 melapis kek:
1. Potong chiffon kepada 4 lapisan.




2. Lapisan pertama: Letak kek dalam loyang 9' loose base tin (saya guna cake ring). Tuang white chocolate mousse atasnya & ratakan.






3. Lapisan kedua: Letak kek atas lapisan pertama, tuang chocolate mousse atasnya & ratakan.



4. Lapisan ketiga: Letak kek atas lapisan kedua, tuang baki whote chocolate mousse & ratakan.

5. Lapisan terakhir: Letak kek di atas lapisan ketiga & simpan dlm peti sejuk semalaman.




6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis chocolate mousse keseluruhan kek & simpan sekejap dlm peti sejuk hingga keras.







7. Letak kek atas wire rack (lapik dgn parchment paper supaya senang di bersihkan) & tuang chocolate ganache topping, biarkan coklat mengeras. Tanggalkan lapik & simpan dalam peti sejuk.






8. Potong menggunakan pisau yang di rendam dalam air panas, lap & potong kek.






Selamat mencuba : )

No comments:

Post a Comment