Kek Keju Dingin
Lapisan Bawah
250 gm biskut Digestive
100 gm mentega, cairkan

Bahan Inti
1½ camb serbuk gelatin
45 ml air
500 gm krim keju
150 gm gula kastor
100 ml krim putar, sejukkan
200 gm ceri hitam tanpa biji

Cara membuat
1.Untuk lapisan bawah: Satukan semua bahan kemudian ratakan dalam tin springform 22 cm.
2.Larutkan serbuk gelatin dengan air dalam mangkuk kecil (tahan panas). Biar 5 minit. Letak mangkuk di dalam periuk air mendidih perlahan.
3.Kacau hingga gelatin larut. Angkat dan biar suam.
4.Pukul krim keju hingga lembut dan halus.
5.Bubuh gula kastor dan putar lagi hingga gebu.
6.Tuangkan krim kemudian pukul rata-rata. Campurkan gelatin tadi, pukul lagi.
7.Susun strawberi di dalam tin.
8.Ratakan adunan krim keju menutupi strawberi, tutup kemas dengan foil.
9.Simpan di dalam peti sejuk selama 5-6 jam atau hingga keras.

No comments:

Post a Comment